Saturday, January 6, 2007

KOLAK BIJI SALAK


Bahan :
  • 100 g tepung beras
  • 100 g ubi merah kukus, haluskan
  • 50 g tepung kanji
  • 1/2 sdm garam
  • 1000 ml air rebus bersama 2 lembar daun pandan

Bahan Kuah :

  • 200 g gula merah
  • 50 g gula pasir
  • 300 ml air
  • 250 ml santan sedang

Cara Membuat :

Campur tepung beras, ubi kukus, tepung kanji dan garam. Aduk rata hingga dapat dibentuk. Bentuk oval kecil atau bulat sesuai selera.

Rebus dalam air mendidih (yang sudah direbus dengan daun pandan) hingga terapung. Angkat dan tiriskan.

Untuk kuah, rebus air bersama gula merah dan gula pasir hingga gula larut, saring.

Rebus kembali lalu tambahkan santan. Masak hingga mendidih. Masukkan adonan biji salak yang sudah direbus kedalamnya. Hidangkan hangat.

Labels: